Μακεδονική Εταιρεία Ομοιοθεραπευτικής | Σάμουελ Χάνεμαν και Ομοιοπαθητική
ομοιοπαθητική, ομοιοθεραπευτική, Τσαμασλίδης, homeotherapy, συνέδρια, ιατροί, γιατροί, φαρμακεία, ΜΕΟ, Μακεδονική, Εταιρεία
16187
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16187,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

About This Project

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Κρίστιαν Φρίντριχ Σάμουελ Χάνεμαν (Christian Friedrich Samuel Hahnemann, (10 Απριλίου 1755 – 2 Ιουλίου 1843) ήταν Γερμανός ιατρός, γνωστός ως ιδρυτής της ομοιοπαθητικής.

Βιογραφία

Σπούδασε ιατρική στη Λειψία και στη Βιέννη και ξεκίνησε να ασκεί το επάγγελμα του γιατρού το 1781, σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας. Τρία χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκε στη Δρέσδη και το 1789 στη Λειψία. Τον επόμενο χρόνο ανέλαβε τη μετάφραση της πραγματείας του William Cullen για τη φαρμακολογία (Materia Medica) και ανακάλυψε πως τα συμπτώματα της χρήσης κινίνης από έναν υγιή οργανισμό είναι παρόμοια με εκείνα που θεράπευε η κινίνη σε ασθενείς. Ο Χάνεμαν είχε ήδη διατυπώσει την άποψη πως συχνά οι πρακτικές της καθιερωμένης ιατρικής της εποχής του δεν είχαν αποτελέσματα ή ακόμα οδηγούσαν σε επιδείνωση της υγείας των ασθενών και για αυτό το λόγο στράφηκε στη θεμελίωση μίας νέας θεωρίας. Για τη διερεύνηση της ανακάλυψής του, πειραματίστηκε χορηγώντας φαρμακευτικές ουσίες στον εαυτό του και καταγράφοντας τα αποτελέσματα. Οι έρευνές του οδήγησαν τελικά στη θεμελιώδη αρχή της ομοιοπαθητικής, σύμφωνα με την οποία «τα όμοια θεραπεύουν τα όμοια» (λατ. similia similibus curantur), προτείνοντας πως οι ασθένειες θεραπεύονται με τη χορήγηση φαρμάκων που όταν χορηγούνται σε υγιείς οργανισμούς προκαλούν τα ίδια συμπτώματα με αυτά των ασθενειών.

Μνημείο προς τιμή του Χάνεμαν στη Λειψία

Γνωστοποίησε για πρώτη φορά την «αρχή των ομοίων» σε δημοσίευση του 1796. Τα επόμενα χρόνια, ο Χάνεμαν εξέλιξε τη θεωρία του εισάγοντας την ιδέα πως χρησιμοποιώντας τις φαρμακευτικές ουσίες σε πολύ μικρές έως απειροελάχιστες δόσεις, ήταν δυνατό να ενισχυθεί η δραστικότητά τους μέσα από μια διαδικασία «δυναμοποίησής» τους, κατά την οποία οι ουσίες σταδιακά αραιώνονταν, ενώ το διάλυμα αναταρασσόταν μετά από κάθε αραίωση. Στράφηκε στη μείωση των δόσεων και κατ’ επέκταση της τοξικότητάς τους προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες επενέργειές τους. Αρχικά πίστευε πως σε μικρές δόσεις η δράση των ουσιών εξασθενούσε λιγότερο από το αναμενόμενο, ισχυριζόμενος πως οι ασθενείς οργανισμοί χαρακτηρίζονταν από μία ανώμαλη ευαισθησία στα φάρμακα, ώστε να χρειάζονται μικρότερες δόσεις[1]. H θεωρία της δυναμοποίησης προτάθηκε περίπου το 1825 και καθώς φαίνεται υπήρξε άρηκτα συνδεδεμένη με το διαδεδομένο δόγμα του βιταλισμού (ή της «ζωτικής δύναμης»), της πεποίθησης δηλαδή πως οι λειτουργίες ενός ζωντανού οργανισμού καθορίζονται από μία μη φυσική εσωτερική δύναμη.

Το σημαντικότερο σύγγραμμα του Χάνεμαν, με τίτλο Organon der rationellen Heilkunst εκδόθηκε το 1810 περιέχοντας μία εκτεταμένη παρουσίαση του νέου θεραπευτικού συστήματος που πρότεινε και το οποίο ονόμασε ομοιοπαθητική. Ήδη από την εποχή της έκδοσης του Οργάνου, ο Χάνεμαν ασπαζόταν την πεποίθηση πως οι ασθένειες οφείλονταν σε «διαταραχές της άυλης δύναμης (η ζωτική αρχή) που προσδίδει ζωή στο ανθρώπινο σώμα» και πως για την ομοιοπαθητική, η θεραπεία είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης της ζωτικής δύναμης στο κατάλληλα επιλεγμένο φάρμακο[2]. Ισχυρίστηκε πως η «δυναμοποίηση» μπορούσε να απελευθερώσει ένας είδος ενέργειας, που ο ίδιος θεωρούσε άυλη και πνευματική[3]. Αναφέρεται στή «μαγική» ιαματική δύναμη των φαρμάκων πού παρασκευάστηκαν (δυναμοποιήθηκαν), σύμφωνα μέ τήν ομοιοπαθητική θεωρία» [4] και στην «εσωτερική πνευματοειδή δύναμη» των ομοιοπαθητικών φαρμάκων [5] καί στόν «εκπνευματισμό της ύλης» [6]. Για να διαπιστωθούν οι θεραπευτικές ιδιότητες των φαρμακευτικών ουσιών, ο Χάνεμαν υπέδειξε την «επαλήθευση» τους σε υγιή άτομα και κατέγραψε λεπτομερώς τα συμπτώματά τους σε έναν κατάλογο ομοιοπαθητικής φαρμακολογίας (Materia Medica).

Συνέχισε να ασκεί την ιατρική και να ερευνά πάνω στην ομοιοπαθητική μέχρι το τέλος της ζωής του. Πέθανε το 1843 στο Παρίσι.

Ο Χάνεμαν ήταν δεϊστής, δηλ. πίστευε στην ύπαρξη κάποιας υπέρτερης ανώτερης δημιουργικής δύναμης. Ήταν επίσης φλογερός υποστηρικτής (και μαθητής) του Εμάνουελ Σβέντενμποργκ (1688-1772), ο οποίος ήταν πνευματιστής δεχόμενος αποκαλύψεις και διδάσκαλος του τρόπου επικοινωνίας με τα πνεύματα [7]. Υπήρξε μέλος της Στοάς των ελευθεροτεκτόνων. Στο εξώφυλλο του Οργάνου υπάρχει το μασωνικό σύνθημα «Aude Sapere» («Τόλμησε να γίνεις σοφός»)[8]. Ο Χάνεμαν παρεδεχόταν την ύπαρξη του «Ζωϊκού Μαγνητισμού» (Μεσμερισμού). Ο ίδιος αναφερόμενος στον «Ζωϊκό Μαγνητισμό», γράφει: «Αυτὴ η θεραπευτικὴ δύναμη, που αγνοήθηκε και συκοφαντήθηκε για έναν ολόκληρο αιώνα, συχνά κατά τρόπο ανόητο, είναι ένα θαυμαστό, ανεκτίμητο δώρο του Θεού στόν άνθρωπο… Διά μέσου αυτού… με επαφή ή ακόμα και χωρὶς αυτήν, η ζωτική δύναμη του υγιούς… προικισμένου μεσμεριστή εισρέει δυναμικὰ σε έναν άλλο άνθρωπο» [9]. Σε επιστολή του (15-04-1827) σε κάποιο πιστό φίλο του, Stapf, αναφερόμενος στον Θεό τον χαρακτηρίζει «Ανώτατο Όν ή Ανώτατη Ύπαρξη» [10], ενώ γράφοντας στον ίδιο σε άλλη περίσταση (1826) εκφράζει θαυμασμό προς τον Κομφούκιο καί την θεϊκή του σοφία που είναι απαλλαγμένη από θαύματα καί προκαταλήψεις.[11] Αναφερόμενος στον Ιησού τον αποκαλεί «αρχισυναισθηματία» («archenthusiast»), που δεν οδηγεί την διαφώτιση στην ευθεία οδό της σοφίας[12].

Ομοιοπαθητική

Η ομοιοπαθητική αποτελεί θεραπευτικό σύστημα τη βασική αρχή του οποίου «…δια τα όμοια νούσος γίνεται, και διά τα όμοια προσφερόμενα εκ νοσεύντων υγιαίνονται…» κατέγραψε, διατύπωσε και εφάρμοσε ικανοποιητικά πρώτη φορά ο Ιπποκράτης (Περί Τύπων των κατ’ άνθρωπον, κεφ.42). Συστηματοποιήθηκε όμως σε σχεδόν πλήρη μορφή για πρώτη φορά από το 1796 από το γερμανό ιατρό Σαμουήλ Χάνεμαν. Η πρακτική της ομοιοπαθητικής στηρίζεται σε αυστηρά καθορισμένες αρχές η αποτελεσματικότητα των οποίων αποδείχθηκε έκτοτε σε εκατομμύρια περιπτώσεων θεραπειών σε οξείες και χρόνιες παθήσεις.

Η ομοιοπαθητική δεν ενδιαφέρεται για την προσωρινή ανακούφιση των συμπτωμάτων με χημικά φάρμακα την οποία θεωρεί καταπίεση (όρος που πλέον χρησιμοποιείται και από τη συμβατική ιατρική: “suppression of symptoms”) αλλά στοχεύει στην προοδευτική διέγερση και ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού. Αυτό επιτυγχάνεται με την απόλυτη εξατομίκευση στην επιλογή του ομοιοπαθητικού φαρμάκου το οποίο με ειδική διαδικασία παρασκευής καθίσταται ατοξικό διατηρώντας παράλληλα την επιθυμητή βιολογική δράση. Η βιολογική δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων έχει αποδειχθεί σε πολλαπλές ανεξάρτητες μελέτες τόσο σε εργαστηριακό όσο και σε κλινικό επίπεδο.
Η ομοιοπαθητική ανήκει στις τέσσερις πιο διαδομένες θεραπευτικές πρακτικές στον κόσμο. Το 30% των Ευρωπαίων πολιτών την προτιμούν έχοντας πλήρη κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον υπάρχει δυνατότητα επιλογής ομοιοπαθητικής θεραπείας από εξειδικευμένους ιατρούς σε εξωτερικά ιατρεία δημόσιων νοσοκομείων στην Αυστρία, Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία.
Στην Ελλάδα η διάδοσή της ξεκίνησε ουσιαστικά το 1971 με την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα χαρακτηρίζονται από το 1988 από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων γαληνικά σκευάσματα τα οποία μπορούν να συνταγογραφούν οι ομοιοπαθητικοί ιατροί μέλη των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και να εκτελούν οι φαρμακοποιοί. Επιπλέον σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης η ομοιοπαθητική θεωρείται ιατρική πράξη.

Date
Category
ΑΡΘΡΑ
Γνωρίστε την ομοιοθεραπευτική μέσα από τα άρθρα, τα συνέδρια και τις εκδηλώσεις μας